Alarmerende mengder mikroplast funnet på strender vest på Fuerteventura

Strender vest på Fuerteventura er sterkt forurenset av plast, og plantevernmidler står for mellom 60 og 80 prosent av de forurensende elementene som binder seg til plasten, viser en ny studie.

Mikroplast samlet inn på en strand. Illustrasjonsfoto: RaceForWater.com / Creative Commons lisens

Marineforskeren Barbara Abaroa har undersøkt mengden av mikroplast, plast, plantevernmidler og andre forurensende elementer på ti strender på Fuerteventura, seks på vestkysten og fire på østkysten.

Studien viser at Vigocho på vestkysten er mest forurenset, skriver avisen Canarias Ahora. Der er det funnet seks typer PCB, ti typer plantevernmidler og fire typer hydrokarboner.

Ifølge Abaroa er det en alarmerende mengde mikroplast på alle strendene i vest, mens strender i øst domineres av plastelementer som er større enn fem millimeter i diameter.

På vestsiden, hvor havstrømmene i Nord-Atlanteren legger fra seg mye av plastforurensingen fra andre havområder, ble strendene Cofete, Viejo Rey, Garcey, Jarugo, Puerto Nuevo og Vigocho undersøkt, og på østsiden Gran Tarajal, Pozo Negro, Morro Jable og Los Toneles.

Det ble blant annet funnet PCB og plantevernmiddelet BCH, som lenge har vært forbud.

Både PCB og BHC samler seg opp i naturen og kan havne i mennesker som spiser fisk og skalldyr. Stoffene er helsefarlige.