Åtte kommuner på Kanariøyene er pålagt å fjerne Franco-minnesmerker

Med støtte i Spanias lov om historiske minner, er 657 kommuner i landet pålagt å fjerne minnesmerker etter Franco-regimet. Åtte av kommunene ligger på Kanariøyene.

Det store og prangende Franco-monumentet i Santa Cruz de Tenerife der general Franco fremstilles som en frelser som flyr på ryggen av en erkeengel. Foto: Gestor patrimonio cultura

Kommunestyrene i Las Palmas de Gran Canaria og Santa Cruz de Tenerife er i ferd med å forberede kataloger og rapporter om monumenter, gatenavn, skilt, symboler og andre minnesmerker etter Fransisco Franco. Dette for å avgjøre hvilke som berøres av loven og pålegget.

I Las Palmas ble flere Franco-minner fjernet i 1980-tallet. Blant annet ble Francisco Franco-gaten endret til Primero de Mayo og seierstorget, Plaza de La Victoria, til Plaza de España.

Santa Cruz de Tenerife endret navnet på åtte gater i 2008.

Blant annet de to hovedgatene Rambla General Franco og Avenida General Mola, som nå heter Rambla Santa Cruz, og Avenida Islas Canarias, men det har ikke vært noen systematisk gjennomgang.

Nå pågår angivelig en vitenskapelig, systematisk gjennomgang av gatenavn og andre minnesmerker i byen.

Det mest iøynefallende og prangende Franco-minnesmerket på Kanariøyene er "Monumento a la Victoria", også kjent som "Monumento a Francisco Franco", i Santa Cruz de Tenerife.

Se nyhetsinnslag fra innvielsen av Franco-monumentet i 1966.

Kommunen skal avgjøre hva som skal gjøres med dette så snart en vitenskapelig rapport fra komiteen for historiske minner er ferdig.

I juni 2018 innviet øyrådet på Gran Canaria et monument til minne om ti menn som ble kastet fra en klippe i La Laja ut i havet i steinfylte banansekker den 3. oktober 1936 av frankister.

Det er ukjent hvor mange mennesker som ble henrettet på Kanariøyene under borgerkrigen i Spania og den første tiden av general Fransico Francos regjeringstid. Svært mange mennesker forsvant på denne tiden.

I Sima de Jinámar og i dype brønner er flere titalls ofre gravd frem og identifisert, de fleste med kulehull i hodet.

Øyrådet har tre prosjekter på gang:

I en brønn i Arucas pågår utgraving og identifisering. Det er også foreslått å grave ut en brønn i den gamle bydelen Vegueta i Las Palmas.

I tillegg undersøkes det om det er mulig å finne flere ofre i Sima de Jinamár.

Tags