3600 euro i bot etter dødelig gasseksplosjon på hotell i Mogãn

23. november 2011 inntraff en gasseksplosjon på hotell Cordial Mogán Playa sørvest på Gran Canaria som tok livet av en 55 år gammel norsk kvinne og en 22 år gammel cubansk kvinne som var ansatt på hotellet. Først nå er skyldfordelingen og straffeutmålingen ferdig.

Cirka 1000 gjester ble evakuert fra hotellet etter ulykken. Bildet er fra ulykkesdagen. Foto: Hugo Ryvik

I tillegg til de to som om omkom, ble fire personer alvorlig skadet og en person mindre alvorlig skadet i ulykken.

Lekk gassrør

Eksplosjonen skjedde i hotellets spa-område etter en gasslekkasje under fylling av en gasstank fra en tankbil.

Undersøkelser har påvist at det var lekkasjer i et 45 meter langt rør som gikk under bakken fra påfyllingspunktet til tanken.

Det er fastslått at grove feil på installasjonen av røret. Ikke var det brukt korrosjonsbestandig rørmateriale, og røret var heller ikke beskyttet i henhold til forskriftene.

To personer bøtlagt

En ingeniør som var prosjektleder for designet av røranlegget ble av domstolen ilagt en bot på 3600 euro, og en person som hadde ansvaret for vedlikeholdet ble ilagt en bot på det samme beløpet, skriver avisen Canarias Ahora.

Hverken hotellet, selskapet som installerte gassanlegget eller selskapet som leverte gassen ble til syvende og sist holdt ansvarlige for ulykken. Tankbilsjåføren som sto for fyllingen av tanken gikk også fri.

Forlik

22 av de som var skadelidende av ulykken skal ha trukket seg fra strafferettslig forfølgelse etter at forlik ble inngått mellom forsikringsselskapene og selskapene som var involvert.

Hotellet gikk etter ulykken bort fra gass og over på biomasse til oppvarmingsformål.

Tags