ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 03. JANUAR 2020
Presa de Las Niñas Foto:Canariajournalen
Presa de Las Niñas Foto:Canariajournalen

2019 - Et tørt år for Gran Canaria

De offentlige vannreservoarene hadde ved årets slutt en vannbeholdning på bare 24% av kapasiteten. Fortsetter det i samme spor, kan det bli nødvendig å sette inn hastetiltak til 2021.

ANNONSE

Gerardo Henríquez, representant for øyrådet, sier at det har vært et tørt år for landbruket på øya. På grunn av få regnværsdager og lite nedbør i løpet av 2019, endte året med lav vannstand i de offentlige vannreservoarene.Henríquez forteller at regnet som har kommet ikke har falt i høydene der reservoarene befinner seg, og at nedbørsmengden ikke har vært nok til å fylle bassengene. Han understreker at landbruket i 2020 vil ha nok vann, men at det kan bli nødvendig med tiltak for 2021, dersom 2020 også byr på lite nedbør.

Juan Hernández, representant for landbruks,-og husdyrorganisasjonen COAG, legger til at dersom denne utviklingen fortsetter, vil det bli innført restriksjoner på vannforbruk i landbruket.

Ved årets slutt lå den totale vannkapasiteten på 24 %. Til sammenligning avsluttet 2017 med en kapasitet på 13%, det dårligste året i løpet av 2000-tallet, med store konsekvenser for sørlige del av øya, som hadde minst nedbør. Det ble da investert i endringer for å frakte renset og avsaltet vann fra Las Palmas for å sikre vanning i sør, uten at det gikk for mye utover vannmengden. Disse endringene vil ikke være lønnsomme å utføre på de reservoarene som ligger på over 300 meters høyde, siden det vil øke vannprisene på grunn av ressursene som kreves for å frakte vannet opp til reservoarene.

Juan Hernandez påpeker at landbruket i innlandet på øya vil støte på problemer dersom det ikke kommer noe særlig med nedbør, på grunn av deres avhengighet av disse høytliggende reservoarene. Han legger til at det heller ikke vil være mulig for bøndene å øke prisene på sine varer for å dekke kostnadene for å løse vanningsproblemet. Han begrunner dette med at det er butikkene som bestemmer prisen på produktene, og at kundene heller ikke ønsker å betale mer for varene.

 Gerardo Henríquez nevner at situasjonen ikke er ny, siden det regner veldig uregelmessig på Gran Canaria. Han understreker at det uansett er viktig med en god dialog med de vanningsansvarlige og med bøndene, for å holde vannbruken på et nivå som gjør at vannreservene varer lengst mulig, ved å blant annet å fortsette med bruken av resirkulert vann.

ANNONSE

Seniorakademiet i Arguineguin

26.02.2020 10:30 - 26.02.2020 11:30

Foredrag i Sjømannskirken: Gretas Gamlingars resa från Gotland över till Sverige. Nu låter vi äldre inspirera oss av Greta Thunberg
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE