155 personer ble reddet fra drukningsdøden på Kanariøyene i 2017

På Kanariøyene omkom 93 personer av drukning i fjor, men 155 reddet livet etter innsats fra livreddere og andre personer.

Livreddertårn på Amadores-stranden, Gran Canaria. Foto: Hugo Ryvik

Totalt i Spania ble det reddet cirka fem person for hver person som omkom av drukning, ifølge tall som er lagt frem av den kongelige, spanske livredderforeningen, RFESS.

Det vil si at andelen som blir reddet er mye lavere på Kanariøyene enn gjennomsnittet i Spania.

I hele Spania døde 481 personer av drukning og 2497 ble reddet. Det vil si at 2978 personer varutsatt for drukningshendelser.

Mange av de overlevende ble skadet

I 1059 av tilfellene var det nødvendig med sykehusinnleggelse av de reddede, mens 1438 klarte seg bra og ikke trengte videre behandling. Det var med andre ord flere som enten døde eller ble skadet (1549) enn antallet som klarte seg uten skader (1438).

Kanariøyene er blant de fem regionene hvor flest mennesker har blitt reddet fra drukningsdøden. Flest reddede var det på Balearene (740) foran País Vasco (460), Valencia (416), Andalucía (238) og Kanariøyene (155). 

Korte fakta om drukning

Drukningsofre er som regel bevisstløse når de reddes til land. De fleste viser ingen livstegn og har sirkulasjons- og respirasjonsstans, ifølge Store Norske Leksikon.

I drukningstilfeller er det tre mulige utfall: Døden, skader eller ingen helsemessige konsekvenser.

Tidligere ble begrepene "nærdrukning" og "nestendrukning" brukt om drukning uten dødelig utfall, men Verdens Helseorganisasjon har definert det slik at både dødelige og ikke-dødelige utfall skal omtales som drukning. 

Tags