ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 25. SEPTEMBER 2011
Illustrasjon: Volcanes de Canarias

10-15 prosent sannsynlighet for vulkanutbrudd

Et nytt jordskjelv på 3,4 inntraff 24. september på El Hierro. Regjeringen på Kanariøyene anslår i samråd med vulkaneksperter muligheten for et vulkanutbrudd på øya som 10-15 prosent sannsynlig.

ANNONSE

Selv om ti prosent risiko kan synes lavt, er den betydelig, mener Nemesio Perez, vitenskapelig koordinator for vulkanske aktiviteter ved universitetet i Las Palmas. Ekspertene mener at det er mest trolig at et eventuelt utbrudd vil skje i Mar de Las Calmas.

218 år er gått siden El Hierro på Kanariøyene fikk sitt siste utbrudd. Nå tyder flere indikatorer på at et nytt utbrudd kan komme. Det siste og hittil største jordskjelvet hittil ble registrert 24. september klokken 22.24, og ga et utlag på 3 på Richters skala. Et nytt skjelv på 3,2 kom klokken 22,52. Rystelsene kunne kjennes av befolkningen i El Gofio-området. 48 skjelv av størrelsen 1,5 - 2,4 er registrert de siste 48 ttimene. 22. september var det et jordskjelv som ga et utlag på 3 på Richters skala.

Den 19. juli i år begynte seismografene til National Geographic Institute (IGN) å registrere unormal seismisk aktivitet på El Hierro. Frem til 24. september i år er det registrert 7852 små jordskjelv på øya, like mange som øya normalt får over en periode på 10-12 år, skriver canarias7.es.

Det er også registrert en heving av bakken på 20-25 millimeter de siste dagene, enda en indikator på at vulkanen kan være i ferd med å våkne fra søvnen. For at sannsynligheten for utbrudd skal regnes som større, må det registreres en større heving av bakken og et høyere utslipp av CO2, og det må gjøre enkelte andre observasjoner.

 Myndighetene og ekspertene overvåker vulkanen ekstra nøye, og har gått over til gul beredskap på øya.

ANNONSE
ANNONSE
ANNONSER