ANNONSE
Las Palmas de Gran Canaria
+22°C
Partly Sunny
Santa Cruz de Tenerife
+23°C
Partly Sunny
PUBLISERT 30. AUGUST 2017 - SIST ENDRET 31. AUGUST 2017
Else Marie Skår og Michaela Taylor Saax tar en forfriskning midt i innspurten med å gjøre Gulating Pub på Amadores-stranden klar til åpning. Foto: Hugo Ryvik
Else Marie Skår og Michaela Taylor Saax tar en forfriskning midt i innspurten med å gjøre Gulating Pub på Amadores-stranden klar til åpning. Foto: Hugo Ryvik

Duggfriskt norsk ølkonsept skummer frem på Gran Canaria

100 sorter håndbrygget øl fra første åpningsdag og annerledes matretter basert på kjøtt, fisk og reker fra Norge. Det lokker norske Gulating Pub med når de åpner i Playa de Amadores på Gran Canaria 1. september.

Daggfriskt norsk-svenskt ölkoncept skummar fram på Gran Canaria

ANNONSE

Øl fra alle verdenshjørner

100 sorter ål tilbys i Gulating pub på Gran Canaria. Her er et lite utvalg. Foto: Hugo Ryvik

100 sorter øl tilbys i Gulating pub på Gran Canaria. Her er et lite utvalg. Foto: Hugo Ryvik

Gulating-Gruppen har gjort det bra i Norge med sitt ølkonsept siden starten med Gulating Bryggeri i 2013. I dag har de 27 ølutsalg og fem puber i Norge hvor det selges og serveres flere merker og sorter håndbrygget øl.

Nå skummer de videre med den første puben utenfor Norge, beliggende på et hjørne midt i den lange restaurant- og butikkrekken på den populære Amadores-stranden i Mogan kommune.

Håndplukket øl fra mange land

På Amadores-stranden kryr det utvilsomt av øltørste turiststruper i den kanariske varmen. Snart får de anledning til å nyte håndbrygget øl fra Kanariøyene, Norge, Sverige, Tyskland, Tsjekkia, England og flere andre land.

Else Marie Skår, som eier Gulating sammen med sin mann, Rolf Ivar Skår, hevder at det ikke fins noe tilsvarende konsept på Gran Canaria fra før, og har hatt ideen til puben på gjæring en god stund.

 – Vi har feriehus i Tauro og har vært her i mange år. Jeg har ergret meg over at det ikke fins noe sted å ta seg en riktig god øl her. Menyene på restaurantene er dessuten veldig like, selv om det er noen som har litt annerledes ting. Jeg tror at det er et stort behov på øya for det vi tilbyr, sier hun til Canariajournalen.

Øl, øldrinker og mat med øl i

Svenske Michaela Taylor Saax, pubens driftsleder, forteller at puben skal ha godt øl fra alle verdenshjørner som passer for alle typer turister fra ulike land, fint og rent øl i stort utvalg.

– Vi skal også servere drinker med øl i, og skal ha øl i visse matretter. Hver onsdag blir det ølsmaking, sier hun.

To lokale bryggerier har fått innpass med ølet sitt. Dette er bryggerier som Skår og Saax synes har godt øl av høy kvalitet.

Et stort tappetårn med åtte linjer er installert i puben, og der skal det rulleres på tappeølet for hver uke.

Mye hjemmelaget mat

Maten som skal serveres beskriver Skår som "internasjonal gastropubmat", med mye som er hjemmelaget fra bunnen av, basert på norske råvarer, og annerledes enn det som serveres på mange andre spisesteder i området.

Alle sauser og dressinger lages fra bunnen av, og puben skilter blant annet med egne hamburgere og hjemmelaget is, skyter Saax inn.

Maten skal angivelig være tilpasset været på Gran Canaria, og det vil ikke være noen typisk vintermeny. Det skal serveres både frokost, lunsj og middag.

Folksomt og lønnsomt

Plasseringen på Playa de Amadores var et gjennomtenkt valg, av åpenbare grunner:

– Bare se hvor vakkert det er her! Og det er folk her hele dagen! utbryter Saax.

– I tillegg til at det er et fantastisk klima her i sør, er det økonomisk sett også et godt sted å starte, med mange turister og med dekningsgrad så det holder, sier Skår.

– Du skal feile mye for å gjøre det dårlig her. Vi har et konsept og en innredning som er annerledes. Jeg tror det kommer til å slå veldig godt an, og at folk som bor på øya også kommer til å like det, selv om det foreløpig ikke er kjent utenfor Norge, legger hun til.

Sitt livs største utfordring

Skår forteller at det har vært vanskelig få tak i et egnet lokale i et populært turistområde på Gran Canaria. Dessuten uventet mange utfordringer. 

– Jeg har bygd sju puber og restauranter i mitt liv, tegnet og gjort all planlegging selv. Dette har vært den største utfordringen i mitt liv. Her er de teknisk sett 20 år tilbake i tid. De lokale arbeiderne er snille og hjelpsomme, men ingen snakker engelsk, og det er veldig mye dårlig arbeid som utføres. Alt kommer i morgen, men i morgen kommer det i morgen igjen. Alt tar veldig lang tid.

Hun fortsetter:

– Jeg elsker å planlegge, og det er viktig for meg at alt er på stell, men her har jeg følt at ting ikke har vært på stell. Det har vært en tøff greie for meg. Det har dukket opp ting hver eneste dag som har vært nye utfordringer.

Interiøret i puben er bygd på samme lest som Gulating-pubene i Norge, med blant annet standard fargevalg og et dragehode. Det viste seg imidlertid å være svært vanskelig å fremskaffe de tresortene som var ønsket, slik at det er gjort noen lokale tilpasninger.

Interiøret fremstår som rustikt med mye bruk av tre, naturstein og varme farger.

Skal åpne fire puber til

– Planen er å starte fem slike puber over hele Gran Canaria hvis dette går bra, en ny pub hvert år, forteller Skår til Canariajouralen.

Hun vil imidlertid ikke røpe hvor på øya de neste pubene skal etableres.

– Den neste kan bli på et roligere sted enn Amadores-stranden, sier hun.

Slik oppsto Gulating-konseptet

Gulating Pub er en del av franchisesatsingen til Gulating Gruppen i Spania, og Else Skår er franchisetaker. Konseptet er som i Norge, men med lokale tilpasninger.

Gulating-eventyret startet med at Rolf Ivar Skår, siviløkonom og ølbrygger med utdanning fra bryggeriskolen i København, i 2011 begynte å brygge øl i Dale i Sunnfjord. Han utviklet og brygget sine egne brygg, og testet det ut på sin egen pub, som lå vegg i vegg med bryggeriet.

I 2013 ble Gulating Bryggeri AS etablert. Det første produktet kom på markedet året etter og fikk distribusjon i dagligvarehandelen. I 2015 ble Gulating ølutsalg startet, med over 400 varianter øl i hvert av utsalgene.

Puber er startet i Fetsund, Jessheim, Lillestrøm, Strømmen og Stavanger. Nå også på Gran Canaria.

Les også

Gran Canarias første smaksrom for håndlaget øl er åpnet

Ølet flommer som aldri før på Kanariøyene

27 kanariske restauranter som har fått utmerkelser i Repsol-guiden

Upåklagelig service og nydelig mat på strandrestaurant i Meloneras

Canariajournalen tester hentemat i Puerto de Mogán

Spise ute på Gran Canaria

Her spiser du billig og godt på Kanariøyene

Ny guide presenterer 57 gode spisesteder på Gran Canaria

Kanarisk matkultur

Eksterne lenker

Gulating Pub på Facebook

www.gulating.net 

På Gastroranking kan du lese brukeres vurdering av restauranter på Kanariøyene og i resten av Spania

Se filmsnutt om kanarisk mat fra turistrådet

Repsolguidens restaurantsøk

Kanariske restauranter i Michelinguiden

Restaurantsøk på Kanariøyene med Quality Canarias

Restaurantoversikt på Kanariøyenes offisielle turistsider

Restaurantsøk på nettsidene til den kanariske regjeringen (Plan de mejora gastronomia de Canarias).

Restaurantoversikt på Gastro Canarias med søkefunksjon.

ANNONSE

Ekstremløp på 265 kilometer på Gran Canaria

20.02.2019 09:00 - 24.02.2019 12:00

Transgrancanaria HG er et ekstremløp på Gran Canaria der nesten 4000 deltakere fra 68 nasjoner deltar
ANNONSE

En komplett ferieøy

Gran Canaria byr på dramatisk og vakker natur, interessante fortidsminner, spennende arkitektur og trivelige bymiljøer.

Yrende kulturliv

Den musikk- og kulturinteresserte har mye å glede seg over på Gran Canaria. Nesten hver dag er det konserter, opptredener og utstillinger et eller annet sted på øya.

ANNONSE

Utsøkte råvarer

Gode råvarer, originale oppskrifter og smakrike retter preger matkulturen på Gran Canaria. Flere retter er enkel, god og næringsrik husmannskost.

ANNONSER
ANNONSE